İnternet Şubesinde Güvenlik

Ziraat Bankası İnternet Şubesi'ne giriş yapabilmek için bazı güvenlik adımlarından geçilerek kullanıcının sistem tarafından doğrulanması gerekmektedir.

Bireysel müşterilerimiz ilk adımda müşteri numaralarını veya T.C. Kimlik Numaralarını, yanı sıra şifrelerini girerek; sonraki adımda tercihlerine göre Ziraat Onay mobil bildirimini veya SMS şifrelerini kullanarak kimlik doğrulamayı gerçekleştirebilirler. Ziraat Onay mobil bildirimini veya SMS şifresini kullandıkları adımda ekranda mutlaka Ad-Soyad bilgisini, daha önce belirlemiş oldukları güvenlik mesajını ve güvenlik resmini göreceklerdir. Bunlar müşterilerimizin, gerçekten Ziraat Bankası İnternet Bankacılığı sayfasında olduklarından emin olmalarını sağlayacak güvenlik unsurlarıdır.

Kurumsal müşterilerimiz ise ilk adımda kurumsal müşteri numaralarını (alt kullanıcılar için bireysel müşteri numaralarını) ve şifrelerini girerek; sonraki adımda tercihlerine göre Ziraat Onay mobil bildirimini veya SMS şifrelerini kullanarak kimlik doğrulamayı gerçekleştirebilirler. Ziraat Onay mobil bildirimini veya SMS şifresini kullandıkları adımda ekranda mutlaka unvan bilgisini, daha önce belirlenmiş güvenlik mesajını ve güvenlik resmini göreceklerdir.

Tarayıcı adres çubuğuna "https://www.ziraatbank.com.tr" yazarak erişim sağlanmalı, İnternet Şube adresinin "https://bireysel.ziraatbank.com.tr" veya "https://kurumsal.ziraatbank.com.tr" ile başladığından emin olunmalıdır. İnternet Şubesi sayfalarının tümünde, tarayıcınızın sağ alt veya üst köşesinde bir kilit işareti bulunmalıdır. İşaretin üzerine tıklandığında, aşağıda SSL Güvenlik Sertifikası başlığı altındaki açıklamaları görüyor olmalısınız. Ayrıca İnternet Şubesi açılış sayfasında, yapmış olduğunuz son girişlere dair tarih ve saat bilgisini görebilirsiniz.

İnternet Bankacılığı oturumunuz esnasında 6 dakika süreyle işlem yapmadığınız takdirde, bir ikaz penceresi çıkacak ve işlemlere devam etmek isteyip istemediğiniz sorulacaktır. 1 dakika içerisinde bu pencereye de herhangi bir yanıt vermediğiniz veya "Oturumu Kapat" seçeneğini tıkladığınız durumlarda oturumunuz kapatılacaktır. İşlemlere devam etmeyi seçerseniz, oturumunuz kaldığı yerden devam edecektir.

Ziraat Mobil' de Güvenlik

Ziraat Mobil uygulamamız, Android ve iOS işletim sistemine sahip akıllı cep telefonlarında desteklenmektedir.

Ziraat Mobil uygulamasına ilk girişte, internet şubesine benzer şekilde müşteri numarası veya T.C. Kimlik Numarası ve şifre girişleri gerçekleştirilmektedir.

İnternet Şubesinden farklı olarak, tercihe göre giriş yapan müşteriyi hatırlayabilen ve her seferinde müşteri numarası/T.C. Kimlik numarası sormadan yalnızca şifre tuşlanarak giriş yapmanızı sağlayan bir özellik bulunmaktadır.

Ayrıca hem Ziraat Mobil hem de İnternet Bankacılığı girişlerinde güvenlik tercihi olarak sunulan Ziraat Onay teknolojisi sayesinde, müşterilerimizin akıllı cep telefonları üzerinden cihaz eşleşmesi yapılarak üst düzey bir güvenlik doğrulaması sağlanmaktadır. Güvenlik tercihinizi Ziraat Onay olarak değiştirdiğinizde, ikinci adımda sorulan SMS şifresine gerek kalmadan doğrulamanız gerçekleşir ve tek şifreyle giriş yapabilirsiniz.

Ziraat İnternet Şubesi SSL Güvenlik Sertifikası

Ziraat İnternet Şubesi SSL Güvenlik Sertifikası, network üzerindeki bilgi transferi sırasında güvenlik ve gizliliğin sağlanması amacıyla Netscape tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür. SSL, gönderilen bilginin kesinlikle ve sadece doğru adreste deşifre edilebilmesini sağlar. Bilgi, gönderilmeden önce otomatik olarak şifrelenir ve sadece doğru alıcı tarafından deşifre edilebilir. Her iki tarafta da doğrulama yapılarak işlem ve bilginin gizlilik ve bütünlüğü korunur.

Güvenliğiniz için İnternet Şubesi; sunucu sertifikaları 128/256 bit şifreleme özelliğine sahip, kullanıcılarının sahtecilik amaçlı siteleri güvenli sitelerden daha kolay ayırt etmelerinin yanı sıra phishing ve diğer kimlik hırsızlığı saldırılarından korunmalarını sağlayan "Comodo® Extended Validation (EV SGC) SSL" sertifikalarını kullanmaktadır. Bu özelliği destekleyen güncel bir tarayıcı kullanıyorsanız, ® Extended Validation (EV SGC ) SSL Sertifikası sayesinde, İnternet Şubesi'ne girişinizde tarayıcınızın adres satırı yeşil renkte görünecektir. Ziraat.com.tr'nin güvenilir bir site olduğuna ilişkin sertifika detaylarına, adres satırına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Eğer sitenin sahte bir site olduğu daha önceden tespit edilmişse, adres satırı kırmızıya dönüşür. Bazı tarayıcılar bu sertifikayı tanır fakat sunduğu özelliklerden faydalanamazlar, yani bu tarayıcılarda yeşil adres satırı özelliği bulunmaz. Comodo EV SGC SSL sertifikası %99,3 tarayıcı uyumluluğu vardır ve SGC özelliği sertifikanız, eski tip tarayıcılarda da desteklenir.

Microsoft Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera gibi güncel bir tarayıcı kullanmanızı; eğer kullanmıyorsanız yazılımcı firma resmi sitelerinden tarayıcılarınızı ücretsiz olarak güncellemenizi tavsiye ediyoruz.

Müşteri İletişim Merkezinde Güvenlik

0850 220 0000 - 0850 258 00 00 - 444 00 00 numaralı Müşteri İletişim Merkezimizi aradığınızda sizden kart şifresi /Dijital şifre ve Ziraat Onay/ SMS şifresi ile kendinizi doğrulamanız gerekmektedir.

Şifreleriniz size özel bir bilgidir. Bu nedenle kimseyle paylaşmamanız, dijital veya fiziki herhangi bir ortamda kayıt altına almamanız önemlidir. Güvenli şifre belirlemek için sizin ya da yakınlarınızın doğum günü, kolay tahmin edilen ya da herkes tarafından bilinen önemli ve özel günlerin olmamasına özen göstermelisiniz.

Müşteri İletişim Merkezimizden yapacağınız işlemlerde, şifrelerinizi tuşlamanız yeterlidir. Bankamız sizden şifrenizi söylemenizi istemeyecektir, bu bilgiler sadece sisteme tuşlama yapmak içindir.

Ziraat Bankası tarafından yapılan tüm aramalarda, bankada kayıtlı numaranızdan aranırsınız. Bu nedenle, bankada kayıtlı cep telefonu numaranızın güncel olması gerekmektedir.

Müşteri İletişim Merkezimiz ile yaptığınız tüm görüşmeler kayıt altına alınmaktadır.

7 gün 24 saat size yardımcı olmak için telefonun ucunda olduğumuzu hatırlatır, sağlıklı günler dileriz.

ATM'de Güvenlik

  • ATM kullanırken tanımadığınız kişilerden yardım talep etmeyiniz, yardım tekliflerini kabul etmeyiniz.
  • Şifrenizi kartınızın üzerinde, cüzdanınızda ya da çantanızda yazılı olarak taşımayınız.
  • Şifrenizi belirlerken kolaylıkla tahmin edilebilecek kişisel bilgilerinizi kullanmayınız. Mümkünse belli aralıklarla değiştiriniz.
  • Sizi telefon ile arayarak kart bilgilerinizi ve her türlü şifrenizi okumanızı ve tuşlamanızı isteyen kişilere itibar etmeyiniz. Şifre ile doğrulama sadece sizin bankayı aradığınız durumda yapılmaktadır.
  • ATM'de kartınızın alıkonulması, çalınması ya da kaybolması durumunda vakit geçirmeden 0850 258 0 000 no'lu Çağrı Merkezimizi arayarak durumu bildiriniz.

Güvenlik, Kişisel Verilerin Korunması ve Gizlilik Politikaları

Bankamız Bilgi Güvenliği Politikası

Ziraat Bankası A.Ş bankacılık hizmetlerini güvenli bir şekilde sunmayı amaçlayarak Banka'nın en önemli yapıtaşı olan bilgi ve bilgi varlıklarını korumak için Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) kurar ve işletir. Bu çerçevede aşağıdaki faaliyetler yürütülür.

  • Bilginin gizlilik, bütünlük, erişilebilirliği gibi temel unsurları gözeterek BGYS'yi güncel tutar ve tüm sistemlerde veri güvenliğini sağlayacak önlemleri alır.
  • Teknoloji alanında gelişmelere uyum sağlamak için uluslararası standartları takip eder ve otoritelerde iletişimi güçlendirir. Yasal düzenlemelere, sözleşmelere ve ISO 27001 gibi standartlara uygun hareket edebilmek için azami özeni gösterir.
  • Kurumsal faaliyetlerin gerçekleşmesinde kullanılan bilgi teknolojileri hizmetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi için bilgi varlıklarına yönelik riskleri tanımlar, bu risklere yönelik önlemleri alarak yönetilmesini sağlar.
  • Bilgi varlıklarına yönelik siber saldırıları engellemek üzere gerekli olan insan kaynağı, yatırım ve proje ihtiyaçlarını belirleyerek hayata geçirir.
  • Çalışanların bilgi güvenliği farkındalığını arttırmak için gerekli eğitimleri düzenler. Bilgi güvenliğini ihlal eden çalışanlar için Disiplin Yönetmeliği doğrultusunda gerekli yaptırımları uygular.
  • BGYS'yi periyodik olarak denetleyerek sürekli iyileştirmesini sağlar.